Olejek do mycia twarzy

Oceniony 5.00 na 5 na podstawie 8 ocen klientów
(8 opinii klienta)

44,90 

Na stanie (może być zamówiony)

Opis

Lekki olejek na bazie oleju z nasion winogron zmywa makijaż i zanieczyszczenia z twarzy, pozostawiając skórę idealnie oczyszczoną, przygotowaną do dalszych zabiegów pielęgnacyjnych. Ze względu na swój skład działa łagodnie, nie powodując przesuszenia skóry.

Olej z nasion winogron zawiera wysoką zawartość kwasów omega 6, głównie kwasu linolowego, który głęboko penetruje w głąb skóry, zmniejsza trasnepidermalną utratę wody oraz doskonale się wchłania. Kwas linolowy wbudowywany jest w fosfolipidy błony komórkowej, dzięki czemu wpływa na przyspieszenie regeneracji skóry.

Wysokie stężenie witaminy E w preparacie sprawia, że działa ona nie tylko jako antyoksydant, ale również, dzięki silnemu powinowactwu do błon komórkowych, wzmacnia strukturę skóry, działa regenerująco i stymuluje jej odnowę. Witamina E efektywnie chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych.

Olejek z trawy cytrynowej posiada właściwości odświeżające, pobudzające i antybakteryjne.  Ponadto olejek ten łagodzi podrażnienia.

Olejek ma delikatny, świeży zapach trawy cytrynowej.

Sposób użycia

Wstrząsnąć przed użyciem. Niewielką ilość olejku nałożyć na mokrą twarz i masować przez około 3 minuty olejek po połączeniu z wodą zmienia się w delikatną piankę, dzięki czemu oczyszcza twarz. następnie spłukać wodą. Dla wzmocnienia efektu, po umyciu twarzy użyć esencję do pielęgnacji twarzy.

Skład produktu INCI

Vitis Vinifera Seed Oil, PEG – 7 Glyceryl Cocoate, Tocopheryl Acetate, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Ricinus Communis Seed Oil, Cymbopogon Flexuosus Oil, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Helianthus Annuus Seed Oil, Citral.

Więcej na temat składu produktu znajduję się w szczegółowym opisie składników

 

 

 

Szczegółowy opis składników

Olej z pestek winogron – Vitis Vinifera Seed Oil

Olej winogronowy jest jednym z najczęściej stosowanych przez producentów kosmetyków naturalnych. Jest to jeden z tych olejów roślinnych, o których możemy powiedzieć, że ma niezwykłe właściwości. Wynikają one przede wszystkim z tego, że wyróżnia się bardzo dużą, większą niż w innych olejach, zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (stanowią one ponad 90% jego składu). Poza NNKT olej z pestek winogron ma potężny potencjał antyoksydacyjny. Zawiera w składzie bardzo dużo witaminy E, flawonoidy, lecytynę oraz przeciwutleniacz o nazwie rezweratol, który ma bardzo silne właściwości ochronne. Dzięki niemu olej winogronowy skutecznie chroni skórę przed działaniem wolnych rodników i w naturalny sposób opóźnia procesy starzenia się skóry. Warto wspomnieć również o tym, że olej z pestek winogron wykazuje dużą zgodność z naturalnym sebum naszej skóry i nie jest komedogenny, co sprzyja stosowaniu go do pielęgnacji cery trądzikowej. Ma też niezwykłe właściwości odżywcze, które zawdzięcza znajdującym się w jego składzie minerałom.

Działanie oleju z pestek winogron:

  • nawilżające – olej z pestek winogron stosowany na skórę wykazuje lekkie działanie natłuszczające, a stosowany na włosy pomaga je nawilżyć, zmiękczyć i wygładzić. Zapobiega też nadmiernej utracie wody, pomagając w utrzymaniu właściwego stopnia nawilżenia włosów i warstwy rogowej skóry.
  • odżywcze – olej winogronowy uważa się za jeden z najbardziej odżywczych olejów roślinnych. Znajdujące się w jego składzie witaminy A, E, K i D pomagają wzmocnić naturalną barierę lipidową skóry, wspomagają jej regenerację, wzmacniają naczynka. Olej odżywia też suche oraz zniszczone włosy i wzmacnia kruche paznokcie.
  • przeciwstarzeniowe – potencjał antyoksydacyjny oleju z pestek winogron jest naprawdę niezwykły! Dzięki zawartości kwasu linolowego, reswaratrolu, flawonoidów i witaminy E, olej pomaga zwalczać wolne rodniki i regeneruje barierę hydrolipidową naskórka. Opóźnia proces starzenia się skóry, pomaga zredukować drobne zmarszczki, poprawia jędrność i elastyczność skóry. Ma działanie regeneracyjne – dzięki właściwościom odżywczym olej wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry i wspomaga procesy odbudowy uszkodzonego naskórka. Pomaga też w regeneracji włosów, które ucierpiały na skutek zabiegów fryzjerskich, koloryzacji i stylizacji na gorąco.
  • przeciwzapalne – olej z pestek winogron ma działanie łagodzące i przeciwzapalne. Wspomaga naturalne procesy naprawcze, zachodzące w skórze, działa tonizująco, zmniejsza zmiany i podrażnienia trądzikowe. Przyczynia się też do mniejszej widoczności porów i zapobiega powstawaniu zaskórników.
  • kojące – tak, jak większość olejów roślinnych, olej winogronowy jest pomocny w łagodzeniu stanów zapalnych skóry, regeneracji podrażnionego i zaczerwienionego naskórka. Koi i łagodzi, zmniejsza swędzenie oraz pieczenie.
  • wzmacniające – olej z pestek winogron wzmacnia naturalny płaszcz ochronny skóry i naczynia krwionośne, zapobiegając ich pękaniu i tworzeniu się pajączków. Poza potencjałem antyoksydacyjnym i ochroną skóry przed działaniem wolnych rodników, olej z pestek winogron chroni też skórę i włosy przed niekorzystnym działaniem czynników środowiskowych, takich jak niska i wysoka temperatura, duża wilgotność, suche powietrze, wiatr itd.

Emulgator – PEG – 7 Glyceryl Cocoate

Emulgator pochodzenia naturalnego.

Octan tokoferylu – Tocopheryl Acetate

Spełnia kilka wartościowych funkcji, dlatego jest dość chętnie stosowana w produkcji kosmetyków. Ma właściwości konserwujące, przedłuża świeżość kosmetyków, zapobiega utracie koloru i zmianie zapachu substancji tłuszczowych, głównie delikatnych olejów roślinnych wrażliwych na światło, tlen i temperaturę. Opóźnia proces utleniania substancji, a przy tym wykazuje niezwykłe działanie dla skóry, przeciwzmarszczkowe, silnie antyoksydacyjne, odżywcze, wzmacniające i ochronne. Poprawia także nawilżenie skóry.

Olej ze słodkich migdałów – Prunus Amygdalus Dulcis Oil

Olej ze słodkich migdałów znany jest w pielęgnacji już od starożytności. Przez lata był olejem, po który sięgano najczęściej w pielęgnacji skóry niemowląt i małych dzieci oraz pielęgnacji dłoni czy włosów. Wraz z rosnącą popularnością kosmetyków naturalnych, i co się z tym wiąże – olejów roślinnych, olej ze słodkich migdałów przeżywa swoją drugą młodość. Co wpływa na to, że jest uznawany za hit naturalnej pielęgnacji? Olej ze słodkich migdałów o jasnożółtym kolorze, delikatnym słodkawym smaku i prawie niewyczuwalnym zapachu wyciska się na zimno z nasion migdałowca pospolitego (jego słodkiej odmiany). Jest to olej bogaty w witaminę E, jednonasycone kwasy tłuszczowe, białka, potas, cynk oraz wiele innych cennych dla skóry witamin (w tym witaminy A, D i z grupy B) i minerałów. Stosowany na skórę wykazuje działanie zmiękczające, regenerujące, odżywcze i ochronne. Jest łagodny dla skóry i hypoalergiczny. Nie powoduje podrażnień, szybko się wchłania, nie zatyka porów skóry. Wspomaga łagodzenie stanów zapalnych i podrażnień, dlatego może być stosowany wspomagająco przy leczeniu łuszczycy i egzemy.

Korzyści dla skóry:

  • działanie przeciwutleniające – duża zawartość witaminy E, naturalnie występującej w oleju ze słodkich migdałów sprawia, że wykazuje on silne działanie antyoksydacyjne. Zmniejsza aktywność wolnych rodników, chroniąc tym samym skórę przed przedwczesnymi procesami starzenia.
  • zmiękczenie, nawilżenie i natłuszczenie – dzięki sporej zawartości kwasów tłuszczowych wpływa na poziom nawilżenia skóry, chroni ją przed nadmierną utratą wilgoci, delikatnie natłuszcza, pomaga rozwiązać problem przesuszonej i łuszczącej się skóry. Działa też zmiękczająco, sprawiając, że skóra po jego użyciu staje się miękka, bardziej gładka i przyjemna w dotyku.
  • ochrona przed stresem oksydacyjnym, uszkodzeniami spowodowanymi promieniami UV i działaniem czynników zewnętrznych.
  • czysta skóra bez zaskórników – olej ze słodkich migdałów doskonale sprawdza się w oczyszczaniu skóry. Nie tylko ułatwia demakijaż, ale też oczyszcza pory skóry i pomaga usunąć z nich nawet głębokie zanieczyszczenia i zaskórniki.
  • gładka skóra bez zmarszczek – białko i witamina E, które zawiera olej ze słodkich migdałów wpływają korzystnie na produkcję kolagenu. Dlatego regularne stosowanie oleju może pozytywnie wpływać na zredukowanie widoczności płytkich zmarszczek, chronić przed ich powstawaniem, uelastyczniać i ujędrniać skórę.
  • łagodzenie stanów zapalnych i podrażnień – korzystnie wpływa na łagodzenie wszelkiego rodzaju podrażnień, w tym oparzeń spowodowanych nadmierną ekspozycją skóry na słońce. Tak, jak wspominałam, ma też dobry wpływ na łagodzenie stanów zapalnych i jest często wykorzystywany do pielęgnacji skóry zmagającej się z egzemą, łuszczycą i wszelkiego rodzaju alergiami skórnymi.
  • regeneracja i odbudowa naskórka.
  • jędrna i gładka skóra bez rozstępów.

Olej rycynowy – Ricinus Communis Seed Oil

Nasze babcie polecały olej rycynowy jako remedium na niemal każdy problem. Był on uważany za uniwersalne domowe lekarstwo. Dziś wciąż w powiązaniu z owym olejem wymieniane są liczne korzyści zdrowotne. Zanim jednak zagłębisz się w szczegóły, warto poznać jego pochodzenie.

Olej rycynowy wytłacza się z nasion rącznika pospolitego (Ricinus communis). Jest to olej roślinny, sama zaś roślina w naturze występuje w Afryce oraz Indiach. Olej rycynowy znany jest na świecie od wieków ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Jego medyczne i terapeutyczne właściwości czynią go popularnym w różnych branżach.

Olej rycynowy może być wykorzystany na wiele sposobów w pielęgnacji skóry, włosów oraz zdrowia. Jest również jedną z najszerzej stosowanych substancji: w rozmaitych kosmetykach, mydłach, tkaninach, olejkach do masażu oraz lekach.

Olej rycynowy w pielęgnacji skóry:

  • Problemy skórne: Olej rycynowy jest dobrodziejstwem, jeśli chodzi o problemy skórne takie jak: oparzenia słoneczne, trądzik, sucha skóra i rozstępy. Pomaga również na przypadłości typu: kurzajki, czyraki, grzybica między palcowa oraz chroniczne swędzenie.
  • Liszaj: Olej rycynowy skutecznie leczy liszaj, problem skórny oporny i powszechny wśród wszystkich grup wiekowych. Jego składnik czynny, zwany kwasem undecylenowym, jest bardzo efektywny.
  • Zmarszczki i linie mimiczne: Olej rycynowy, nałożony na skórę, wnika głęboko i stymuluje produkcję kolagenu oraz elastyny. To z kolei pomaga zmiękczać i nawilżać skórę. Ponadto opóźnia pojawianie się zmarszczek oraz linii mimicznych, wygładzając, zmiękczając i odmładzając skórę. Linie wokół oczu mogą zostać zredukowane dzięki aplikacji owego oleju.
  • Trądzik: Kwas rycynolowy, zawarty w oleju zwalcza bakterie wywołujące trądzik. Skutecznie przenika on poprzez warstwy skóry.
  • Nawilżanie: Olej rycynowy to wspaniały środek nawilżający. Kwasy tłuszczowe w dużym stężeniu łatwo przenikają przez skórę. Pomaga to usuwać płaty suchej skóry i przywraca odpowiednie nawilżenie. W tym celu wystarczy niewielka ilość oleju. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe wyróżniają go spośród innych olejów roślinnych. Olej rycynowy znajduje zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu, lecz najbardziej ceniony jest w dziedzinie pielęgnacji skóry ze względu na swoją zdolność do szybkiego nawilżania.
  • Usuwanie blizn: Olej rycynowy jest stosowany do redukcji blizn. Choć używany w tym celu działa powoli (i musi być aplikowany regularnie dla zauważalnych efektów), jest naturalnym i trwałym rozwiązaniem. Znów na ratunek przybywają kwasy tłuszczowe. Wnikają głęboko w tkankę blizny i wypychają ją, jednocześnie stymulując wzrost zdrowej skóry. Dzięki temu blizny powoli zanikają.
  • Rozstępy: Olej rycynowy jest doskonałym środkiem na rozstępy.
  • Działanie antybakteryjne: Olej rycynowy sprawdza się jako wspaniały środek dezynfekujący na otwarte rany. Jego właściwości antybakteryjne skutecznie działają na infekcje grzybicze skóry, takie jak liszaj, a także na skaleczenia i zadrapania. Może być używany jako lek pierwszej pomocy ze względu na to, iż koi ból oraz swędzenie. Owe właściwości pomagają także w leczeniu i łagodzeniu objawów drobnych infekcji skórnych.

Olejek z trawy cytrynowej – Cymbopogon Flexuosus Oil

Trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus) to krzew, który dorasta do jednego metra i posiada charakterystyczne, długie, trawiaste liście. Często nazywana jest też palczatką trawiastą. Sądzi się, że gatunek ten pochodzi z południowych Indii i Sri Lanki. Obecnie występuje głównie w Azji Południowej i Południowo-Wschodniej, ale z powodzeniem uprawiany jest też w tropikalnych rejonach Ameryki.

Choć współczesna nauka interesuje się również wyciągami wodnymi czy alkoholowymi z trawy cytrynowej, to jednak najczęściej zastosowanie znajduje otrzymywany z jej liści olejek eteryczny. Nawet 80% jego składu stanowi cytral, związek zaliczany do terpenów, który nadaje palczatce orzeźwiający aromat. Oprócz niego, obecne są także m.in. terpineol, geraniol, mircen, limonen.

Olejek z trawy cytrynowej posiada silne właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pobudza krążenie, rozgrzewa, redukuje obrzęki. Ściąga rozszerzone pory, hamuje nadprodukcję łoju. Działa antyoksydacyjnie.

Ekstrakt z rozmarynu – Rosmarinus Officinalis Leaf Extract

Rozmaryn lekarski to dziko rosnący krzew, który można znaleźć w pobliżu Morza Śródziemnego. Jet to krzew, który przez cały rok pozostaje zielony. W Polsce rozmaryn najczęściej uprawia się jako ozdobny kwiat doniczkowy.
Dawniej uważano, że rozmaryn lekarski ma właściwości odmładzające i pomaga zachować urodę. Dlatego zaczęto wykorzystywać go do produkcji różnego rodzaju kosmetyków.

Główne składniki biologicznie czynne w liściach rozmarynu to:

  • Olejki eteryczne i diterpeny – odpowiadające za silne własności antybakteryjne, antygrzybicze, przeciwwirusowe i antyseptyczne rozmarynu. W badaniach wykazują one aktywność przeciwko szerokiemu spektrum szczepów bakterii i drożdżaków, w tym przeciwko Probionibacterium acnes, powodujących trądzik pospolity.
  • Kwas ursolowy i oleanolowy – posiadają własności przeciwzapalne, łagodzące, antyseptyczne orazchronią przed promieniowaniem UV i zmianami nowotworowymi skóry. Wykazują również działanie regenerujące, przeciwzmarszczkowe, antyoksydacyjne oraz wzmacniające włosy.
  • Kwas rozmarynowy, karnozowy i karnozol – związki charakterystyczne dla rozmarynu, które odpowiadają w 90% za własności antyoksydacyjne oraz ochronne tej rośliny. Przyczyniają się one do zmiatania wolnych rodników, posiadają właściwości przeciwkancerogenne, pełnią funkcję naturalnych filtrów przeciwsłonecznych oraz hamują działanie enzymów z klasy metaloproteinaz (MMP-1), indukowanych promieniowaniem UVA, które to powodują rozkład włókien kolagenu i elastyny, odpowiedzialnych za młody i jędrny wygląd skóry.

Ekstrakt z rozmarynu ma działanie bakteriobójcze, odkażające i przeciwzapalne. Polecany jest do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej i podrażnionej.

Właściwości ujędrniające, przeciwzmarszczkowe, antyoksydacyjne, czynią go również odpowiednim w pielęgnacji cery dojrzałej.

Posiada intensywne właściwości antyoksydacyjne oraz ochronne w stosunku do promieniowania słonecznego. Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, działa jako naturalny filtr przeciwsłoneczny oraz przeciwdziała zmianom nowotworowym skóry. Z tego względu polecany jest również do stosowania w celach ochronnych na dzień oraz jako składnik prewencyjny, chroniący przed przedwczesnym starzeniem skóry i włosów.

Zawarty w nasze esencji ekstrakt z rozmarynu został pozyskany za pomocą ekstrakcji z CO2. Jest to nowoczesna technologia, pozwalająca na zachowanie cennych składników roślinnych oraz uzyskanie ekstraktu wolnego od rozpuszczalników.

Olej z nasion słonecznika – Helianthus Annuus Seed Oil

Gdy słyszysz o oleju słonecznikowym, w pierwszej kolejności myślisz o kuchni. Olej ze słonecznika jednak znakomicie sprawdza się także jako 100% naturalny kosmetyk do twarzy, ciała i włosów. Genialnie odżywia skórę, chroni przed utratą wody i wpływem zanieczyszczeń środowiska, radzi sobie z trądzikiem i tłustą cerą. Pozostawia skórę świeżą, promienną i nawilżoną.Wzmacnia naturalną warstwę ochronną skóry.

Właściwości oleju słonecznikowego:

  • Regeneruje i zmiękcza naskórek.
  • Działa przeciwzapalnie i pozwala na skuteczniejszą walkę z trądzikiem oraz wypryskami na skórze.
  • Nie powoduje powstawania zaskórników.
  • Ma działanie antyoksydacyjne.
  • Reguluje wydzielanie sebum.
  • Redukuje ilość wolnych rodników w skórze.
  • Zwiększa elastyczność i spowalnia proces starzenia skóry.

Olej słonecznikowy jest szczególnie polecany dla skóry tłustej i mieszanej.

Cytral – Citral

Cytral to związek chemiczny, naturalnie występujący w olejkach eterycznych roślin (np. olejek cytrynowy, olejek lemongrasowy). Może być stosowany jako substancja zapachowa perfum (najczęściej o nucie cytrusowej), produktów kosmetycznych (np. żele pod prysznic, mydła, płyny do kąpieli, szampony do włosów), produktów chemii gospodarczej (np. płyny do naczyń, odświeżacze powietrza, płyny czyszczące).

8 opinii dla Olejek do mycia twarzy

  1. Oceniony 5 na 5.

    fashionbycasie (zweryfikowany)

    Uwielbiam ten olejek ❤️ odkąd go mam myje nim twarz dwa razy dziennie i zauważyłam bardzo dużą różnice w stanie mojej cery. Praktycznie nie wyskakują Mo już żadne „niespodzianki”, a ponadto produkt pięknie pachnie i pozostawia delikatną w dotyku skórę, przy czym jest ona również nawilżona ❤️

  2. Oceniony 5 na 5.

    agatamalec83 (zweryfikowany)

    Ten olejek jest rewelacyjny! Byłam trochę sceptycznie nastawiona do zmywania twarzy olejkiem, jednak ten okazał się strzałem w dziesiątkę! Jest bardzo wygodny w użyciu, nie podrażnia, nawilża i pozostawia gładką, oczyszczoną skórę 👍🏼 😍

  3. Oceniony 5 na 5.

    magdalena-1996 (zweryfikowany)

    Po ponad 2 miesiącach codziennego stosowania moja skóra mniej się przetłuszcza, skóra jest gładka, wągry już się nie pojawiają a „wypryski” coraz rzadziej! Olejek pachnie cudownie i mycie twarzy jest teraz przyjemnością 🥰 + ten produkt starcza na długi czas!

  4. Oceniony 5 na 5.

    agas1216 (zweryfikowany)

    Produkt nr1 w mojej łazience, nie wyobrażałam sobie myć twarz olejkiem, a teraz nie wyobrażam sobie używać innego produktu do mycia twarzy. Olejek pozostawia skórę czystą bez resztek makijażu, produkt na medal!

  5. Oceniony 5 na 5.

    katarzyna.szpakowska (zweryfikowany)

    Jestem pozytywnie zaskoczona, świetny tani produkt który rewelacyjnie oczyszcza skore twarzy. Moja skóra jakby odzywa, widze ze oddycha. Używam olejka rano i wieczorem i to strzał w 10. Polecam każdemu kto chciałby pozbyć się niedoskonałości. Naprawdę działa 🙂

  6. Oceniony 5 na 5.

    anetagorska.agr (zweryfikowany)

    Cała seria działa cuda, moja córka zakochała się i uzależniła. Polecam!

  7. Oceniony 5 na 5.

    martyna.bluhm (zweryfikowany)

    Niesamowity! Mam niezwykle wrażliwą cerę i każde oczyszczanie cery (płyny micelarne, żele itp.) powodowały zaczerwienienie, pieczenie i łuszczenie się skóry. Odkąd mam mój ukochany olejek wyrzuciłam wszystkie inne „myjadła” do twarzy 😁. Rewelacyjnie oczyszcza i usuwa makijaż i to bezinwazyjne. Kocham, uwielbiam, jestem uzależniona 🙂

  8. Oceniony 5 na 5.

    opulencesincara (zweryfikowany)

    Olejek do zmywania makijażu to mój must have jeśli chodzi o wieczorny demakijaż. Uwielbiam to cudo i nie wyobrażam już sobie mycia buzi czym innym. Rewelacyjnie usuwa makijaż i pozostawia skórę nawilżoną i pachnącą. Super produkt!!!

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.