Esencja do pielęgnacji twarzy

Oceniony 5.00 na 5 na podstawie 5 ocen klientów
(5 opinii klienta)

49,90 

Na stanie (może być zamówiony)

Opis

Nawilżająca esencja, tonizująca do twarzy:

Esencja skutecznie nawilża i tonizuje skórę. Zawiera certyfikowany przez ECOCERT hydrolat z Róży Damasceńskiej, otrzymywany w wyniku destylacji parą wodną świeżych kwiatów. Hydrolat ma działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, łagodzące i nawilżające oraz antyoksydacyjne. Jest idealny dla tłustej i mieszanej cery, pomaga w pielęgnacji skóry problematycznej, skłonnej do wyprysków, wygładza, matuje, oczyszcza i ożywia.

Zawarty ekstrakt z rozmarynu został pozyskany za pomocą ekstrakcji z CO2. Jest to nowoczesna technologia, pozwalająca na zachowanie cennych składników roślinnych oraz uzyskanie ekstraktu wolnego od rozpuszczalników. Ekstrakt z rozmarynu jest silnym przeciwutleniaczem, ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.

Olejek z trawy cytrynowej nadaje piękny zapach, a także ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, zwęża rozszerzone pory oraz wpływa na zmniejszenie produkcji łoju.

Witamina B3 dzięki działaniu przeciwzapalnemu i zwężaniu ujść gruczołów łojowych wspomaga pielęgnację trądziku. Jest silnym przeciwutleniaczem.

Sposób użycia: Spryskać esencją twarz, szyję i dekolt, omijać okolice oczu. Nadmiar zetrzeć po kilku minutach płatkiem kosmetycznym. Nanosić na oczyszczoną skórę.

Sposób użycia

Spryskać twarz, szyję i dekolt, omijając okolice oczu. Nadmiar po kilku minutach zetrzeć płatkiem kosmetycznym. Dla wzmocnienia efektu, stosować po użyciu olejku do mycia twarzy.

Skład produktu INCI

Aqua, Rosa Damascena Flower Water, Polyglyceryl-4 Caprate, Niacinamide, Allantoin, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Helianthus Annuus Seed Oil, Cymbopogon Flexuosus Oil, Sodium Lactate, Citric Acid, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Citral.

Więcej na temat składu produktu znajduję się w szczegółowym opisie składników

 

Szczegółowy opis składników

Woda – Aqua

Hydrolat z róży damasceńskiej – Rosa Damascena Flower Water

Ten gatunek róży jest uznany za najcenniejszy kwiat na świecie, ponieważ zawiera 300 substancji czynnych. Przede wszystkim to witamina C, karoten, witaminy z grupy B i K w bardzo wysokiej zawartości, flawonoidy, taninę, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i wiele innych cennych substancji.

Hydrolat przy stanach zapalnych skóry ma właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne. Regeneruje cerę wrażliwą, a przy zmęczonej dodają blasku. Przy rozszerzonych naczynkach wzmacnia je i zmniejsza zaczerwienienia. Wygładza zmarszczki i poprawia jędrność skóry poprzez wzmocnienie włókien kolagenowych. Poprawia gojenie się ran oraz blizn. Hamuje również wydzielanie sebum, przez co niweluje trądzik różowaty oraz goi zmiany skórne.

Nasza esencja, pielęgnująca zawiera certyfikowany przez ECOCERT hydrolat z róży damasceńskiej otrzymywany w wyniku destylacji parą wodną świeżych kwiatów.

Ester kwasu kaprynowego i poliglicerolu – Polyglyceryl-4 Caprate

Naturalny emulgator.

Witamina B3(PP) – Niacinamide

Witamina B3, czyli niacyinamid wykazuje szereg właściwości nawilżających, reguluje procesy odnowy naskórka, zmniejszając utratę wody przez skórę, która dzięki temu staje się bardziej nawilżona i elastyczna.

Ma również działanie przeciwzmarszczkowe i przeciwstarzeniowe poprzez stymulację syntezy kwasu hialuronowego.

Niacynamid stosowany jest również w przypadku osób, zmagających się z problemami skórnymi, ponieważ działa przeciwzapalnie i przeciwtrądzikowo, ograniczając nadmierną produkcję sebum.

Wspomaga regenerację, proces gojenia zmian i uszkodzeń skóry.

Witamina B3 pełni również funkcję antyoksydantu i wzmacnia działanie produktów z filtrami UV, co wspomaga walkę z przebarwieniami skórnymi.

Alantoina – Allantoin

Alantoina to substancja szeroko stosowana w kosmetyce i przemyśle farmaceutycznym, przede wszystkim, ze względu na swoje działanie nawilżające i łagodzące. Co więcej, pomaga ona także w regeneracji naskórka, przyspiesza gojenie ran, ma także właściwości zmiękczające naskórek. Ponadto działa także przeciwzapalnie.

Substancja ta bardzo dobrze sprawdza się w pielęgnacji skóry wrażliwej, bo łagodzi zaczerwienienia i uspokaja skórę, zmniejsza uczucie pieczenia, a dzięki temu, że przyspiesza i pobudza podział komórek, pomaga regenerować naskórek. Doskonale sprawdza się więc przy leczeniu oparzeń, skaleczeń i innych uszkodzeń skóry.

Warto także pamiętać, że alantoina jest także humektantem, czyli substancją, mającą zdolność przyciągania i zatrzymywania cząsteczek wody w skórze, doskonale nawilża, a także wygładza naskórek.

Ekstrakt z rozmarynu – Rosmarinus Officinalis Leaf Extract

Rozmaryn lekarski to dziko rosnący krzew, który można znaleźć w pobliżu Morza Śródziemnego. Jet to krzew, który przez cały rok pozostaje zielony. W Polsce rozmaryn najczęściej uprawia się jako ozdobny kwiat doniczkowy.
Dawniej uważano, że rozmaryn lekarski ma właściwości odmładzające i pomaga zachować urodę. Dlatego zaczęto wykorzystywać go do produkcji różnego rodzaju kosmetyków.

Główne składniki biologicznie czynne w liściach rozmarynu to:

  • Olejki eteryczne i diterpeny – odpowiadające za silne własności antybakteryjne, antygrzybicze, przeciwwirusowe i antyseptyczne rozmarynu. W badaniach wykazują one aktywność przeciwko szerokiemu spektrum szczepów bakterii i drożdżaków, w tym przeciwko Probionibacterium acnes, powodujących trądzik pospolity.
  • Kwas ursolowy i oleanolowy – posiadają własności przeciwzapalne, łagodzące, antyseptyczne oraz chronią przed promieniowaniem UV i zmianami nowotworowymi skóry. Wykazują również działanie regenerujące, przeciwzmarszczkowe, antyoksydacyjne oraz wzmacniające włosy.
  • Kwas rozmarynowy, karnozowy i karnozol – związki charakterystyczne dla rozmarynu, które odpowiadają w 90% za własności antyoksydacyjne oraz ochronne tej rośliny. Przyczyniają się one do zmiatania wolnych rodników, posiadają właściwości przeciwkancerogenne, pełnią funkcję naturalnych filtrów przeciwsłonecznych oraz hamują działanie enzymów z klasy metaloproteinaz (MMP-1), indukowanych promieniowaniem UVA, które to powodują rozkład włókien kolagenu i elastyny, odpowiedzialnych za młody i jędrny wygląd skóry.

Ekstrakt z rozmarynu ma działanie bakteriobójcze, odkażające i przeciwzapalne. Polecany jest do pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej i podrażnionej.

Właściwości ujędrniające, przeciwzmarszczkowe, antyoksydacyjne, czynią go również odpowiednim w pielęgnacji cery dojrzałej.

Posiada intensywne właściwości antyoksydacyjne oraz ochronne w stosunku do promieniowania słonecznego. Wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, działa jako naturalny filtr przeciwsłoneczny oraz przeciwdziała zmianom nowotworowym skóry. Z tego względu polecany jest również do stosowania w celach ochronnych na dzień oraz jako składnik prewencyjny, chroniący przed przedwczesnym starzeniem skóry i włosów.

Zawarty w nasze esencji ekstrakt z rozmarynu został pozyskany za pomocą ekstrakcji z CO2. Jest to nowoczesna technologia, pozwalająca na zachowanie cennych składników roślinnych oraz uzyskanie ekstraktu wolnego od rozpuszczalników.

Olej z nasion słonecznika – Helianthus Annuus Seed Oil

Gdy słyszysz o oleju słonecznikowym, w pierwszej kolejności myślisz o kuchni. Olej ze słonecznika jednak znakomicie sprawdza się także jako 100% naturalny kosmetyk do twarzy, ciała i włosów. Genialnie odżywia skórę, chroni przed utratą wody i wpływem zanieczyszczeń środowiska, radzi sobie z trądzikiem i tłustą cerą. Pozostawia skórę świeżą, promienną i nawilżoną.Wzmacnia naturalną warstwę ochronną skóry.

Właściwości oleju słonecznikowego:

  • Regeneruje i zmiękcza naskórek.
  • Działa przeciwzapalnie i pozwala na skuteczniejszą walkę z trądzikiem oraz wypryskami na skórze.
  • Nie powoduje powstawania zaskórników.
  • Ma działanie antyoksydacyjne.
  • Reguluje wydzielanie sebum.
  • Redukuje ilość wolnych rodników w skórze.
  • Zwiększa elastyczność i spowalnia proces starzenia skóry.

Olej słonecznikowy jest szczególnie polecany dla skóry tłustej i mieszanej.

Olejek z trawy cytrynowej – Cymbopogon Flexuosus Oil

Trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus) to krzew, który dorasta do jednego metra i posiada charakterystyczne, długie, trawiaste liście. Często nazywana jest też palczatką trawiastą. Sądzi się, że gatunek ten pochodzi z południowych Indii i Sri Lanki. Obecnie występuje głównie w Azji Południowej i Południowo-Wschodniej, ale z powodzeniem uprawiany jest też w tropikalnych rejonach Ameryki.

Choć współczesna nauka interesuje się również wyciągami wodnymi czy alkoholowymi z trawy cytrynowej, to jednak najczęściej zastosowanie znajduje otrzymywany z jej liści olejek eteryczny. Nawet 80% jego składu stanowi cytral, związek zaliczany do terpenów, który nadaje palczatce orzeźwiający aromat. Oprócz niego, obecne są także m.in. terpineol, geraniol, mircen, limonen.

Olejek z trawy cytrynowej posiada silne właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pobudza krążenie, rozgrzewa, redukuje obrzęki. Ściąga rozszerzone pory, hamuje nadprodukcję łoju. Działa antyoksydacyjnie.

Mleczan sodu – Sodium Lactate

Mleczan sodu to sól sodowa kwasu L(+) mlekowego (jedyna forma aktywności biologicznej), otrzymywanego podczas naturalnego procesu fermentacji cukrów z udziałem bakterii mlekowych z rodzaju Laktobacillus.

Związek ten naturalnie występuje w naskórku, jest jedną ze składowych NMF (Natural Moisturizing Factor) – naturalnego czynnika, nawilżającego skórę, który odpowiada za nawodnienie naskórka.

Ma silne właściwości:

  • nawilżające(podnosi nawilżenie naskórka, aż do 90%)
  • antybakteryjne
  • przeciwzapalne
  • przeciwtrądzikowe
  • modyfikujące i stabilizujące poziom pH

Zalecany jest przy cerze trądzikowej ze względu na swoje przeciwbakteryjne właściwości.

Mleczan sodu ma właściwości bakteriostatyczne, co oznacza, że włączenie go do formulacji kosmetycznej powoduje jej zakonserwowanie.

Zalecane jest stosowanie mleczanu sodu wspólnie z kwasem mlekowym.To połączenie może prowadzić do zmniejszenia lub całkowitego usunięcia objawów trądziku.

Kwas cytrynowy-Citric Acid

Występuje naturalnie w owocach cytrusowych, a także w kiwi, truskawkach, czarnych i czerwonych porzeczkach, jagodach, malinach, borówkach czy warzywach. Kwasek cytrynowy posiada szereg zastosowań w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym.

W przemyśle kosmetycznym kwas cytrynowy stosuje się między innymi:

  • Jako przeciwutleniacz – przedłuża trwałość produktów kosmetycznych, wzmacnia właściwości innych antyoksydantów, minimalizuje niekorzystny wpływ na skórę promieni UV i zanieczyszczeń powietrza.
  • Jako substancję wspomagającą działanie innych hydroksykwasów.
  • W terapii przeciw fotostarzeniowej, produkty z kwasem cytrynowym zmniejszają szorstkość skóry, redukują przebarwienia, wyrównują jej koloryt i rozświetlają skórę oraz wygładzają zmarszczki i cienkie linie na skórze.
  • Przeciwbakteryjne, zaaplikowane w roztworze na skórze.
  • Jako substancję rozświetlającą skórę, likwidującą przebarwienia, również pozapalne, wyrównującą koloryt, zanieczyszczenia środowiska, fotostarzenia.

Benzoensan Sodu – Sodium Benzoate

Konserwant dozwolony w kosmetykach naturalnych.

Sorbinian potasu – Potassium Sorbate

Konserwant dozwolony w kosmetykach naturalnych.

Cytral – Citral

Cytral to związek chemiczny, naturalnie występujący w olejkach eterycznych roślin (np. olejek cytrynowy, olejek lemongrasowy). Może być stosowany jako substancja zapachowa perfum (najczęściej o nucie cytrusowej), produktów kosmetycznych (np. żele pod prysznic, mydła, płyny do kąpieli, szampony do włosów), produktów chemii gospodarczej (np. płyny do naczyń, odświeżacze powietrza, płyny czyszczące).

5 opinii dla Esencja do pielęgnacji twarzy

  1. Oceniony 5 na 5.

    agatamalec83 (zweryfikowany)

    Używam jej codziennie i nie wyobrażam sobie wrócić do zwykłego toniku 😊 spryskuje twarz i po wszystkim. Jest świetna i nie podrażnia skóry. Całkowicie pozbyłam się ,nieproszonych gości’ i nie mam problemu z przesuszoną cerą😊

  2. Oceniony 5 na 5.

    magdalena-1996 (zweryfikowany)

    Używam esencje wraz z olejkiem i serum – teraz moja skóra mniej się przetłuszcza, skóra jest gladka i nawilżona, a esencja pachnie cudownie 😍

  3. Oceniony 5 na 5.

    agas1216 (zweryfikowany)

    Co tu dużo mówić, wystarczy spojrzeć na skład, to działa i po tygodniu używania jest wyraźnie widoczne 👍 używam w połączeniu z pozostałymi produktami.

  4. Oceniony 5 na 5.

    anetagorska.agr (zweryfikowany)

    Z całą serią działa cuda

  5. Oceniony 5 na 5.

    opulencesincara (zweryfikowany)

    Uwielbiam wszelkiego rodzaju esencje do twarzy – uważam że wspaniale one rewitalizują i przygotowywuja skórę do dalszych etapów pielęgnacji. Skład jest świetny, zapach bardzo przyjemny, opakowanie super – duży plus za spray!!! i przede wszystkim działa:)))

Tylko zalogowani klienci, którzy kupili ten produkt mogą napisać opinię.